'Beter Leven' certificering voor de varkens?

29-03-2016

 

Beste klant, 

 

Heeft u zich aangemeld voor 'Het Varken van Morgen'? Of bent u misschien bezig om het 'Beter Leven' keurmerk te verkrijgen? Wellicht heeft u in dit geval montagesets en juten lappen nodig? 

 

Indien u wilt bestellen, kunt u hier klikken
Indien u de prijslijst wilt zien, klikt u hier

 

Wij leveren de montagesets vanaf 5 stuks tot zoveel u er maar wenst. De juten lappen kunt u vanaf 10 stuks bestellen en daarna per 10 stuks. 

 

De zeugen gebruiken de juten lappen als nestbouwmateriaal. Nadat de biggen geboren zijn, gaat de lap met de biggen mee en ruiken zij de geur van hun moeder. Er wordt ook regelmatig een juten lap verstrekt aan de biggetjes, zodat ze zich hier op concentreren in plaats van op elkaar. 

Bij varkens dient de lap als afleidingsmateriaal en voorkomt het verstrekken van een juten lap staartbijten, oorbijten etc. 


Hieronder leest u nog meer informatie over het verstrekken van juten lappen: 


Een juten lap blijkt een positief effect te hebben op het gedrag van varkens, dit is gebleken uit afstudeeronderzoek van Jan Wijnen, Wageningen Universiteit. Staartbijten, oorbijten en ander beschadigend gedrag halveert ongeveer als de varkens vanaf de geboorte over een juten lap beschikken.

 

Daarnaast is het zo dat het verschaffen van een juten lap helpt om stress bij de moeder te voorkomen waardoor de biggen sneller geboren worden en zij sneller drinken bij de moeder. Een vlotte geboorte met de mogelijkheid om voldoende biest op te nemen, geeft voor de biggen de broodnodige goede start. Het voorkomt ziekte in de rest van het leven en kan samen met andere maatregelen daarom ook antibioticagebruik helpen voorkomen.

 

Bron: varkens.nl    Klik hier om het complete artikel te lezen.
Klik hier voor nog een artikel over jute lappen op varkens.nl.

 

Klik hier voor meer informatie over drachtige zeugen die jute lappen krijgen. Klik hier om een filmpje te zien waarin Anita Hoofs, van Varkens Innovatie Centrum Sterksel uitleg geeft over jute lappen bij varkens / zeugen.

 

Klik hier voor een leuk filmpje van RTV Utrecht en een persbericht over jute lappen bij zeugen.


De set met beugels e.d. is door Inkoop Oudewater en Keten Duurzaam Varkensvlees speciaal ontwikkeld voor dit doel en kan eenvoudig in het hok bevestigd worden. De zeugen trekken de jute lappen uit elkaar en gebruiken het restant om een ‘nest’ te bouwen.

 

De montagesets zijn verzinkt en hebben een gewicht van 0,6 kg per set.
De plaat is voorzien van ronde, gladde hoeken.

 

 

Let op: deze montageset is verkeerd om opgehangen! 

 

 

Terug naar het nieuws overzicht