Allflex BVD en DNA oormerken (oorbiopten)

Sinds januari 2011 leveren wij Allflex BVD oormerken, ook wel bioptoormerken genoemd. Met deze oormerken is het heel eenvoudig een stukje weefsel (biopt) uit het oor te snijden en om met dit weefsel vast te stellen of een kalf BVD drager is. Aangezien het verplicht is elk kalf te merken na de geboorte, kunt u gemakkelijk een monster nemen zonder extra handelingen te hoeven verrichten.


In 2015 hebben wij nog een type oormerk toegevoegd aan ons assortiment. Dit zijn de DNA/BVD oormerken van Allflex. Het verschil met de standaard BVD oormerken zit in het feit dat de DNA/BVD variant geleverd wordt met conserveringsvloeistof in de buisjes. Rundveehouders die voor CRV haren trekken bij de kalveren, kunnen overstappen op dit type oormerk. U kunt met 1 weefselname zowel onderzoek door CRV als door de GD laten uitvoeren. U stuurt het weefsel op naar de GD en zij zullen het buisje doorsturen aan CRV. 
GD onderzoekt het weefsel op BVD, CRV doet het onderzoek voor de genotypering / fokwaarden. 

U kunt per dier beslissen wat u wilt; onderzoek op BVD, onderzoek op DNA of beide. 

 

Voor meer informatie over het onderzoek op de weefsels, de tarieven enz. kunt u uiteraard het beste contact zoeken met CRV of met de GD. 

 

BVD-dragers scheiden continu virus uit
De belangrijkste verspreiders van BVD zijn virusdragers. Op 35 procent van de rundveebedrijven in Nederland zijn dragers aanwezig. Deze dieren zijn voor de geboorte al besmet met BVD. Ze scheiden continu massaal virus uit en zijn een voortdurende besmettingsbron. Een aantal van deze dragers wordt geboren met afwijkingen en ongeveer 90 procent van de dragers sterft voordat ze twee jaar zijn. De overgebleven tien procent verspreidt het virus naar de volwassen runderen. Dit verklaart het belang van het opsporen en afvoeren van BVD-dragers.

 

BVD-dragers ontdekken middels het aanbrengen van een (biopt) oormerk? Hieronder vindt u het stappenplan.

 

Stappenplan bioptoormerken
1. Neem de speciale tang die nodig is om de BVD-oormerken aan te brengen

2. Breng eerst het bioptoormerk aan, druk de tang stevig dicht

3. Let op dat er een groen stukje kunststof in het buisje zit!

4. Pak het plastic buisje en druk deze met de tang stevig aan

5. Haal het plastic buisje met het witte kapje uit de tang

6. Breng het tweede oormerk aan, dit kan met dezelfde tang (pak hiervoor de pin die u meegeleverd krijgt bij de tang)

7. Het buisje met het stukje weefsel stuurt u op voor BVD-onderzoek

 

Prijzen Allflex BVD en DNA oormerken
Op deze pagina kunt u alle prijzen zien van de verschillende oormerken die wij leveren, van zowel het merk Allflex als het merk Chevillot. 

 

Klik hier om een bestelling voor rundermerken te plaatsen.