Niet langer wachten met aanpak IBR en BVD

02-01-2018

Zuivel: niet langer wachten met aanpak IBR en BVD

De zuivel wil deelname aan een bestrijdingsprogramma BVD en IBR per 1 april 2018 verplicht stellen.
Dat zegt Jos Verstraten, woordvoerder van de betrokken sectoren. Eerder werd bekend dat een voor de uitroeiing van IBR benodigde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) opnieuw langer op zich laat wachten. Hierdoor zou een wettelijk verplichte aanpak van IBR naar verwachting pas op 1 januari 2019 van start kunnen gaan. De zuivelbedrijven zouden invoering van een bestrijdingsprogramma echter niet langer voor zich uit willen schuiven.
 

Aanvullende voorwaarden Brussel vertragen AMvB
Tot een halfjaar geleden was er nog zicht op een AMvB per 1 januari 2018. Gelijktijdig wilde de sector een verplicht sectorprogramma lanceren voor beheersing van BVD. Nadat bekend werd dat door aanvullende voorwaarden uit Brussel de invoering van de AMvB langer op zich zou laten wachten, was het voor de zuivel de vraag wat te doen. Aangezien 70% van de melkveebedrijven nu al IBR-vrij of tankmelkonverdacht is en het aantal veetransporten tussen melkveebedrijven als gevolg van de fosfaatregelgeving flink is toegenomen, besloot de zuivel door te pakken. Doel is om de overige 30% in beweging te krijgen. Volgens Verstraten is er vanuit alle sectoren draagvlak voor deze stap.
 

Bron: Boerderij.nl
 

 

Wilt u uw dieren onderzoeken middels het nemen van een oorbiopt? 
U kunt bij ons oormerken bestellen waarmee u weefsel afneemt voor het BVD onderzoek. U kunt er ook voor kiezen om 1 stukje weefsel uit het oor te knippen voor zowel het BVD als het DNA onderzoek. U hoeft dan geen haren meer te trekken voor CRV. 

 

Klik hieronder om de oormerken te bestellen: 

    

 

 

 

Terug naar het nieuws overzicht