Gebruiksmerken voor fokzeugen - ON HOLD

10-01-2019

Beste klant, 

 

Wij hebben begrepen dat de POV op korte termijn in gesprek gaat met het ministerie van Landbouw en de NVWA over de knelpunten rond het nieuwe 'gebruiks'merk voor fokvarkens. 
 

Wij adviseren u dan ook om momenteel nog geen bestelling te plaatsen voor dit type oormerken en om even af te wachten wat er uit het overleg komt. Dit is ook het advies van de POV.

 

Voorlopig kunt u dus gewoon blijven werken op de manier zoals u dit al deed. 

 

Hieronder vindt u het nieuwsbericht van Boerderij Vandaag wat op 8 januari is gepubliceerd: 

 

Doetinchem – De POV gaat op korte termijn in overleg met het ministerie van landbouw en de NVWA over de knelpunten rond het nieuwe gebruiksmerk voor fokvarkens.

Per 1 januari is het vanwege het ingrepenbesluit niet meer toegestaan meer dan twee oormerken in te brengen. Dit geldt voor dieren die vanaf 1 januari worden geoormerkt. Vanuit de fokzeugenhouderij komen nu vragen over hoe om te gaan met onder andere elektronische oormerken voor voerstations. Deze herbruikbare oormerken worden bij het afvoeren van zeugen uit het oor verwijderd waarna het slachtblik werd aangebracht, al dan niet in hetzelfde gaatje in het oor. De POV wil nu weten of een oormerk in eenzelfde gaatje als handeling gezien wordt of niet. De POV verwacht binnen twee weken uitsluitsel te krijgen.

 

Bron: Boerderij Vandaag

 

Terug naar het nieuws overzicht